Tütsü kullanımının vazgeçilmez unsurlarından biri tütsülüktür. Tütsülükler, tütsü çeşitlerine uygun formda oldukları için güvenli bir tütsü deneyimi sunarlar. Ancak özel tasarım ürünler, oldukça şık bir duruşa sahip oldukları için görsel bir şölen oluşturabilirler. Farklı materyaller ve şekiller sayesinde dekoratif tütsülük tercih etmek, tütsü deneyimini iyileştirmeye yardımcı olabilir.
Tütsülük Nedir?
İsim anlamına bakıldığında tütsülük nedir sorusunun cevabı, bir tütsü yakma kabıdır. Birçok malzemeden üretilebilseler de genellikle ateşe dayanıklı olan maddelerden imal edilirler. Yalnızca tütsüyü tutmak için değil, duman akışını şekillendirmek için de tercih edilebilirler. Ayrıca bazı tütsülükler görünüşleri sayesinde estetik bir zevk oluşturarak tütsü kokularını daha etkili hale getirebilirler.
Tütsülük Çeşitleri Nelerdir?
Yapıldığı malzemeye ve kullanılacak tütsü çeşidine göre birçok tütsülük bulunur. İşte, en çok kullanılan ve öne çıkan bazı tütsülük çeşitleri:
- Seramik tütsülükler: En çok kullanılan tütsülük çeşitlerinden biri seramik tütsülüklerdir. Klasik, modern ya da özel birçok tasarıma sahip olabilirler ve tüm tütsü çeşitleri için kullanılabilirler.
- Metal tütsülükler: Yüksek dayanıklılığı olan bu ürünler, tüm tütsüler için tercih edilebilir. Şık tasarımlarıyla dekoratif olarak kullanılabilirler.
- Ahşap tütsülükler: Genellikle çubuk tütsüler için üretilseler de farklı tütsülerde de kullanılabilirler. Ahşaptan yapıldıklarından dolayı farklı modellerde imal edilebilirler.
- Modern tütsüler: Çağdaş tasarımı olan bu ürünlerde bir ya da birkaç malzeme aynı anda kullanılabilir. Tüm tütsüler için özel tasarım yapılabilir.
- Taş tütsülükler: Doğal taş ya da mermerden yapılan bu ürünler, ateşe karşı oldukça dayanıklılardır. Ayrıca oldukça hoş bir estetik görünüme sahip olabilirler.
- Geri akış tütsülükler: Şelale tütsüler için imal edilen geri akışlı tütsülük çeşitleri, çoğunlukla görsel açıdan etkileyicidir. Duman aşağı doğru aktığı için dumanı şekillendirmek amacıyla kullanılır.
- Özel tütsülükler: Birden fazla tütsü çeşidinin aynı anda kullanılmasına izin verilen tütsülük çeşitleridir. Aynı çeşitte ya da farklı modelde tütsülerin de bir arada kullanılmasını mümkün kılarlar.
Tütsülük Nasıl Kullanılır?
Doğru bir tütsülük kullanımı için ilk olarak tütsülüğe uygun bir tütsü almak gerekir. Tütsüler, tütsülüğe yerleştirildikten sonra yakılmalı ve kullanılmaya başlanmalıdır. Devrilme gibi sorunları önlemek için tütsülük kullanımı süresince sık sık yer değişikliği yapılmamalıdır. Özellikle ahşap tütsülük kullanımında, tütsülerin yanan kısmı ahşap bölüme temas etmemelidir. Ayrıca tütsülüklerin devrilmemesi için ortamda hiçbir hava akımının bulunmamasına ya da ürünlerin rüzgardan etkilenmemesine dikkat edilmelidir.
Tütsü kullanımı sonlandırıldığı zaman ürünlerin uzun süre korunabilmesi için mutlaka temizlik yapılmalıdır. Özellikle bakır tütsülük çeşitleri daha kolay leke bırakabileceğinden dolayı hemen temizlenmelidir. El yapımı seramik tütsülük modelleri de kimyasal bir madde kullanılmadan yıkanmalıdır. Hiçbir tütsülük çeşidiyse bulaşık makinesinde yıkanmamalıdır.
Evde Tütsülük Yapımı
Bireyler, kendi zevkleri doğrultusunda evde tütsülük yapımı işine girebilir. Hem bireysel hem ticari amaçla farklı tütsülük modelleri yapılmaya başlanabilir. Genellikle seramik malzemeden yapılan tütsülük çeşitleri, ilk olarak seramik hamurunun şekillendirilmesi ve renklendirilmesiyle üretilir. Sonraki aşamada yaklaşık 1000 derecede fırınlanması gereken bu ürünler için özel seramik fırınları kullanılmalıdır. Soğutulan ürünler, içine tütsü yerleştirildikten sonra hemen kullanılmaya başlanabilir.
Kişide herhangi bir sınırlama oluşturmayan bu uygulamalar sayesinde, bireyin tam olarak istediği tütsülüğü yapabilmesi mümkün olur. Ayrıca ahşap oyma gibi yöntemlerle ahşap tütsülükler de imal edilebilir. Bazı atölyelerde grup halinde tütsülük üretimi de yapılabildiği için tütsülük kullanımı daha sosyal bir şekilde gerçekleştirilebilir.