Ortaya çıkış amacı aydınlatma olan mumlar, günümüzde yalnızca aydınlatma için kullanılmaz. Meditasyon, aromaterapi, yoga gibi birçok alanda tercih edilirler. Üstelik daha sağlıklı mumların üretimi yaygınlaşmıştır ve mumlar, özellikle son dönemlerde daha dekoratif formlarda üretilmeye başlanmıştır. Benzer bir şekilde üretilen hediyelik mumlar da oldukça önemli birer hediye adayıdır.
Mum Nedir?
Katı bir yağ ya da balmumu gibi bir malzemenin içine fitil yerleştirilmesiyle elde edilen nesnelere mum denir. Bu nesnelerin fitili bir çakmakla yakıldığı zaman katı bölüm yavaşça erir ve bu sayede fitil, son kısma ulaşana kadar yanmaya devam eder. Evler, iş yerleri, yoga salonları ya da klişe gibi ortamlarda sıklıkla karşılaşılan mumlar; yaklaşık 4000 yıldır insanların hayatında yer edinmektedir. Ayrıca elektrik kesintisizde ışık kaynağı olarak kullanıldıkları için hemen hemen her evde mum çeşitleri yer almaktadır.
Mun Çeşitleri
Günümüzde birçok malzemeden, birçok kullanım amacına uygun şekilde üretildiği için farklı mum çeşitleri bulunur. En çok tercih edilen mum çeşitleriyse şu şekildedir:
- Parafin mumlar: En yaygın olan mum modellerinden biri parafinden yapılmış olan mumlardır. Ancak is çıkarabildikleri için artık çok tercih edilmezler.
- Balmumu mumlar: Balmumundan yapılan ve sarı renge sahip olan bu mumlar, genellikle sarmal şekline sahiptir ve çok sevilen mumlardan biridir.
- Soya mumu: Soya fasulyesinden elde edilen bu ürünler, tamamen vegan yapıdaki ürünlerdir. Bitkisel içerikleri ve yüksek erime noktaları sayesinde oldukça avantajlılardır.
- Dekoratif mumlar: Şık bir görüntüye sahip olan bu mumlar birçok şekilde imal edilebilirler. Her mum türünden dekoratif mum üretmek mümkündür.
- Kokulu mumlar: Genellikle soya mumu ve parafin mumlara eklenen uçucu yağlarla üretilirler. Birçok koku notasına sahip oldukları için her zevke uygun kokulu mumlar tercih edilebilir.
- Yüzen mumlar: Su üzerinde kalan ve uçan mumlar olarak da bilinen bu ürünlerin yoğunlukları oldukça düşüktür. Dolayısıyla suyun üzerindeyken batmadan yanmaya devam edebilirler.
Mum Nasıl Yapılır?
Her mumun üretim şekli birbirinden farklıdır ancak soya, katı yağ, parafin gibi içeriklerden elde edilen ürünlerin üretimi birbirine benzer. Bunun için hazır alınan mum tabakası eritilir, içinde fitil olan bir şekillendirme kabına dökülür. Yaklaşık 24 – 48 saat kurutulduktan sonra kalıptan çıkarılarak kullanılmaya başlanabilir. Cam, metal ya da seramik kaplara aktarılan ürünler aynı kapta da kullanılabilir. Balmumu mumlarsa, peteklerden alınan balmumunun şekillendirilmesi ve içine fitil yerleştirilmesiyle imal edilir.
Az Kalan Mumlar Nasıl Değerlendirilir?
Dibinde çok az miktarda kalan mumlar birçok şekilde değerlendirilerek yeniden kullanılmaya hazır hale getirilebilir. Bunun için dipte kalan mumları kazımak, cam bir kaba alarak benmari usulü eritmek yeterli olur. İçine fitil yerleştirilmiş olan bir kaba aktarıldığı ve kurutulduğu zaman, az kalan mumlar daha büyük bir mum oluşturarak kullanıma hazır hale gelir. Eritme sırasında esansiyel yağ ilave edilirse aromatik mumlar da oluşturulabilir.
Dekoratif Mumlar ve Özellikleri
Kokulu ya da kokusuz birçok dekoratif mum bulunur. Bu ürünler, görsel açıdan oldukça etkileyici oldukları için mum kullanımını daha eğlenceli bir hale getirir. Özel temalar, renkler, kokular, şekiller ve büyüklükler sayesinde her ortama uyum sağlayabilecek mumları bulmak da çok kolaydır. Üstelik kişiye özel mum üretimi yapıldığı için kişinin hayalindeki dekoratif mum çeşitlerine ulaşabilmesi mümkündür. Uzun ömürlü olan bu ürünler, ortamı daha şık ya da renkli hale getirmek için tercih edilebilirler.