Zen Bahçesi Nedir?
Küçük yapılarıyla ve büyük etkileriyle öne çıkan zen bahçeleri, meditasyon yapımında tercih edilen geleneksel nesnelerden biridir. Göz yormayan yapıda tasarlandıkları için uzun süre bu nesnelerle vakit geçirmek mümkün olur. Özelleştirilebilir yapıları sayesinde her zevke uygunlardır. Üstelik eskimedikleri için yeniden alınmalarına gerek kalmaz. Aynı ürünler uzun dönemler boyunca kullanılmaya devam edilebilir.
Tüm zen bahçeleri table ve kumdan meydana gelir ancak üzerinde bulunan nesneler değişiklik gösterebilir. Bu nesneler genellikle köprü, biblo, minyatür ağaç ve bitkilerden oluşur. Ayrıca kumla oynamak için tırpan ya da benzeri bir minimal nesne de içerirler. Zen bahçeleri, geçmiş zamanlardan beri kullanıldıkları için özellikle küçük materyallerle vakit geçirmeyi seven insanlara uygundur. Bahçeyle vakit geçirmek duyguları yatıştırır, stresi azaltır ve dış dünyadan soyutlanmaya yardımcı olur.
Zen bahçesi yapmak yaratıcı yaratıcılığı geliştirir ve kişinin hayal gücünü açığa çıkarır. Her ne kadar küçük ve basit bir yapıda olsa bile etkileri oldukça büyük olan zen bahçeleri, meditasyon yapmak için kullanılan önemli araçlardan biridir. Zen bahçesi yapmak temel olarak odaklanmayı geliştirmek, zeka gelişimini desteklemek veya sakinleşmek yapılabilir. Bu uygulamaları düzenli şekilde yapmak ürünlerden maksimum verim alınmasına yardımcı olur.
Zen Bahçesi Nasıl Yapılır?
Zen Temalı Zen bahçesi Kiti herkes tarafından kullanılması kolay olan oldukça basit bir araçtır. Japon kültüründe önemli bir yere sahip olan zen bahçelerini yapmak için 1 adet table ve 1 torba kuma ihtiyaç duyulur. Tablenin üzerine yerleştirilecek olan nesneler genellikle dikkat çekmeyen yapıda olduğu için zihnin dinlendirilmesini yardımcı olur.
Zen bahçesi yapmak için öncelikle tablonun üzerine beyaz kumu dökmek ve tırpanla şekiller çizerek kumu yaymak gerekir. Daha sonra düzen oluşturmak açısından önce büyük sonra küçük nesnelerin yerleştirilmelidir. Eğer table farklı bölümlerden oluşuyorsa, nesneleri bölümlere ayrı ayrı yerleştirmek mümkündür. Tek parçalı bir tabledeyse nesneler istenildiği yere yerleştirilebilir. Yine tırpanla düz çizgiler, ovaller ya da irili kalınlı dalga desenleri gibi şekiller çizilerek bahçeye yapımına devam edilebilir.
Zen bahçelerinin tasarımında setler kullanılabileceği gibi bahçeleri en baştan yapmak da mümkündür. Set halinde alınan ürünler içinde gereken tüm nesneleri içerdiğinden dolayı oldukça pratiktir. Özellikle yeni başlayanlar için set tercih etmek kolayca uygulamalara başlamaya yardımcı olur. Hangi nesnelerin nasıl seçilmesi gerektiğine karar veremeyenler de ilk olarak set almayı deneyebilirler.
Bireysel olarak yapılan bahçe tasarımlarında minimal nesneleri kullanmak, dikkat çekici renklerden uzak durmak ve kişide olumlu duyguları arttıran nesneleri tercih etmek gerekir. Hazır olan setlerde bibloları, taşları ve diğer unsurları değiştirerek zen bahçelerini özgünleştirmek de mümkündür. Üstelik doğru kumu tercih etmek önemli olduğundan dolayı öncelikle set tasarımlarından başlamak ve o tasarımları zamanla özgünleştirmek, meditasyonları daha kolay yapmanıza yardımcı olabilir.